Koštana


Koštana
                                  Borislav Stanković

O piscu:

Borislav Stanković rođen je u Vranju 31. marta 1876. godine.Kao vrlo mlad ostaje bez oca i majke. Staranje o njemu preuzima njegova baka Zlata. Osnovnu školu završava u Vranju, kao i sedam razreda gimnazije. Osmi razred završava u Nišu gde i maturira. 1896. godine upisuje Pravni fakultet u Beogradu. Godine 1900. izdaje, u časopisu Zvezda svoj pozorišni komad "Koštana". Četri godine kasnije ženi se beograđankom Angelinom Milutinović. Iz tog braka dobija tri kćerke. U periodu od 1903-1904 provodi nekoliko meseci u Parizu, a nakon povratka radi kao carinik i poreznik. Roman "Nečista krv" objavljuje 1910. godine i odmah se proglašava za remek delo srpske književnosti. Tokom rata u Podgorici biva zaroblje od strane Austrougara. U julu 1916. godine, uz pomoć prijatelja pušten je  kući u Beograd. Tamo piše kulturnu rubriku u beogradskim novinama kako bi prehranio porodicu. Posle rata postaje postaje Ministar prosvete u umetničkom odeljenju. 22. oktobra 1927 umire u Beogradu.

Koštana

- Jednostavan pozorišni komad, bez složene radnje
- Drama atmosfere
-Podeljena je na četiri čina
- Događa se u Vranju
-Javlja se kontrast, staro-mlado
-Tema: promašena ljubav

ETAPE DRAMSKE RADNJE:

1.Uvod: Uskrs u kući Hadži-Tome
2.Zaplet: Hadži-Tomin susret sa Koštanom kod vodenice
3.Kulminacija: Darivanje Koštane
4.Obrt: Saznanje da Koštana treba da se uda
5.Rasplet: Udaja Koštane



Kratak sadržaj:  

Prvi čin

Gostinska soba Hadži-Tomine kuće. Uskrs. Hadži-Tomin sin, Stojan danima sa Koštanom igra, pije i obisipa je dukatima. Ulazi Hadži Toma, ljut, viče na svoju ženu Katu okrivljujući je za sinovljevo ponašanje. Dolazi Arsa, predsednik opštine. Hadži-Toma ga kritikuje što ne zavede red u varoši. Ovaj se pravda govoreći da ju je već jednom oterao u Tursku, ali kada su se varošani ponapijali otišli su po nju i vratili je. U tom dolazi policajac donoseći vest da je Stojan odveo cigane na porodično imanje, Hadži-Toma odlazi tamo u namer da ubije sina, a Kata ostaje kući moleći se.

Drugi čin

Sobina, porodično imanje sa vodenicom i kućicom za sluge. Dolazo Stojan sa Koštanom i ostalim ciganima. Sluge Marko i Magda radosno dočekuju mladog gazdu.Dolazi i Mitke , daj Koštani dukate i traži od nje da peva onu "njegovu pesmu". Ubrzo zatim dolazi i Hadži-Toma, besan. Traži od Marka pušku da ih sve pobije i šalje sina kući. Magda i Marko ga preklinju da se smiri i da sedne. Cigani, uplašeni hoće da odu,ali im Mitke ne da i naređuje ima da pevaju. Koštanina pesma ga dirnu i on naredi Marku da uzme konje i ode u grad da pozove sve na radost i veselje.

Treći čin

Prva slika se odvija u gostinska soba Hadži-Tomine kuće. Na sred sobe leži Stojan, opkoljen jastucima i jorganima. Uz njega je njegova sestra Stana. On se budu i doziva Koštanu . Ulazi Marko i najavljuje Hadžin-Tomin dolazak. Ovaj ulazi sa Koštanom praćen muzikom. Traži od Koštane da mu peva i daje joj dukate. Ona ih krišom vraća Marku. Utom dolazi Arsa i govori svim bratu, Mitketu da od kući. On ponizno odlazi vodeći cigane sa sobom. Druga slika se odvija u Mitketovoj kući.  Mitke ulazi u dvorište praćen Koštanom i ostalim ciganima. Koštana mu peva, a on pada u tugu i proklinje brata što ga je silom oženio. Dolazi Arsa sa policijom i razjuruje  cigane, a Mitketa otera u kuću. Policiji naredjuje da udu u Banju, nadju Arsenovog oca i kažumu da priprema svatove, jer se Koštana udaje za njega.

Četvrti čin

Ciganska mahala. Koštaninu kolibu čuvaju kmet i Ahmet. Iz daljine se čuju svatovi. Koštana izlazi iz kolibe. Koštana je nesrećna i ljuta, jer ne želi da se uda. Dolazi Stojan da vodi Koštanu, ali ona ga odbija i govorimu da ga ne voli. On odlazi povređen. Dolazi Mitke i daje Koštani dukate. Ona ga moli da je spase,a li on odbija govoreći da joj je to sudbina i da mora da istrpi. Zatim on odlazi. Ona se penje dostojanstveno u kola i odlazi za Banjicu.               

Nema komentara:

Objavi komentar