Robinzon Kruso


Robinzon Kruso
                      Danijel Defo 

O piscu

Danije Defo je rođen 1660. godine u Londonu. Pravo ime mu je bilo Danijel Fo, ali je kasnije svom prezimenu dodao -de kako bi zvučalo otmenije. Potekao je iz svešteničke porodice. Školovao se u takozvanoj Akademiji za otpadnike od Anglikanske crkve . Tamo je dobio praktično obrazovanje , koje se odrazilo na njegovo dalje pisanje. Oženio se 1694. godine devojkom iz imućne porodice i sa njom imao sedmoro dece. Bavio se trgovinom i politikom. Počeo je da piše trakte o javnim zbivanjima. Zbog jedne satire koju je izdao završio je u zatvoru 1703. godine. Putovao je kao vladin tajni agent. Utemeljio je popularni list " The Review" u kome je objavljivao pamflete. Časopis je izlazio tri puta nedeljno. Tek je sa šezdeset godina počeo da piše romane. Najpoznatiji roman bio mu je Robinzon Kruso koji je objavljen 1719. godine. Postoje još dve knjige o Robinzonu, ali one nikad nisu dostigle slavu prve knjige, jer su bile napisane iz čisto komercijalnih razloga. Defo je umro 1731. godine u Londonu. 


Robinzon Kruso   
-Vrsta književnog dela: roman
-Mesto radnje: York, pusto ostrvo
-Vreme radnje:1659-1686
-Glavni likovi: Robinzon Kruso, Petko
-Tema: život na usamljenom ostrvu
-Ideja: upornost i želja uvek pobeđuju
-Pouka: Uvek treba tražiti izlaz iz teške situacije i ne treba se predati
-Opisi enterijera, eksterijera, prirode i portreti
-Pripovedanje: u prvom licu
-Veliki broj dijalogaKratak sadržaj

Robinzon je rođen u engleskom  gradu Jorku. Otac mu je stekao bogatstvo baveći se trgovinom. Imao je dva brata. Prvi je poginu u bitci kod Dinkirika, a šta se desilo drugom nikad nije saznao. Od ranog detinjstva stajao je na obali i posmatra brodove, maštajući o tome da putuje svetom. Jednog dana otac mu je rekao da želi da postane trgovac. Robinzon je to prihvatio, ali dok je prodavao robu uvek je mislio odakle je ona došla i koliki je put prešla.

 Sa 19 godina odlučio je da pobegne od kuće, zajedno sa jednim školskim drugom. Na puti ih je zahvatilo nevreme. U strahu, odlučio je da će se čim stupi na kopna, vratiti svom ocu. Ali čim je nevreme prestalo, on je zaboravio na svoje obećanje i nastavio je da plovi ka Londonu. Nakon nekog vremena, željan bogatstva i slave, ukrcao se na brod za Gvineju. Bilo je to jedino Robinzovo putovanje koje je bilo uspešno, jer je uspeo da umnoži novac koji je uložio u trgovačku robu. Podstaknut uspehom, ukrcao se brod na  za afričku obalu. Međutim, ovog puta, sreća ga je napustila- kod Kanarinskog arhipelaga naišli su gusari.

Robinzon je zapao u tursko zarobljeništvo i proveo više od dve godine u ropstvu. Uspeo je pobeći malim čamcem zajedno sa dečakom Ksurijem. Nakon tridesetak dana plovidbe spazio ih je jedan portugalski brod koji je plovio za Brazil. Kada su stigli u Brazil, Robinzon je kupio mnogo neobrađene zemlje i od nje napravio plantažu šećerne trske. Nakon četri godine, zla koba ga opet privuče moru. Vlasnici plantaža dogovorili su se pa pošalju brod za Gvineju kako bi nabavili crnce za rad na plantažama, Robinzon je treba pa putuje kao stručnjak za trgovinu.

Nakon 12 dana zahvatila ih je jaka oluja. Brod se prevrnuo i potonuo. Sledećeg jura, Robinzon se probudio na pustom ostrvu. Prvo je pokušao naći sklonište. Na vrhu jednog brda nalazila se pećina. Odlučio je da se smesti u nju. Pokraj pećine nalazila su se dva stabla na kojima je beležio datume. U potrazi za hranom našao je na divlje koze. Naučio je kako da ih lovi i nakon nekog vreme priptomio ih je. Napravio je odeću od lišća, sto i stolicu, posuđe... Vremenom je stvorio svoj mali svet.

Nakon nekoliko godina samoće, Robinzon je uočio ljudske korake u pesku. Bili su to ljudožderi. Vodili su dvojicu zarobljenika za svoju gozbu. Jedan od njih je uspeo pobeći. Robinzon mu je pomogao i spasio od ljudoždera.  Nazvao ga je Petko, prema danu u nedelji kada ga je izbavio. Odveoga je u pećinu i naučio da priča engleski. Jednog dana na obalu su opet došli divljaci. Kada je Robinzon čuo da vode belog čoveka odlučio je napasti ljudoždere. Tako su Petko i Robinzon spasili jednog Španca, kao i Petkovog oca, Četvrtka.

Nakon nekoliko dana, nedaleko od ostrva usidrio se engleski brod. Ispostavilo se da je brod skrenuo sa puta, jer su ga zauzeli pobunjenici. Robinzon je uz Petkovu pomoć savladao pobunjenike i oslobodio zarobljenog kapetana. Kapetan mu je, iz zahvalnosti, obećao besplatan prevoz u Englesku. Robinzon je sa sobom poveo i Petka. Nakon pola godine stigao je u Englesku.

Kada je stigao u Englesku otišao je svojoj kući. Tamo je zatekao oca koji mu je rekao da mu je majka umrla. Potom je zajedno sa Petkom otputovao u Lisabon, gde je saznao od starog kapetana da je sa njegovim plantažama u Brazilu sve uredu i da je postao bogat. Nakon toga, odlučio je da se ponovo vrati u Englesku, ali ovog puta kopnom i da proda svoju plantažu. Sa novcem koji je dobio od prodaje, pomogao je svojoj nećaki, oženio se i dobio troje dece.   

Analiza likova

Robinzon Kruso

On je predstavnik buntovne mladeži koja se protivi savetim i brigama odraslih. Veoma je inteligentan i snalažljiv, ali i uporan. Ne odustaje od svojih ciljeva, ne žali zbog svojih postupaka i nikada ne gubi nadu, uprkos strahu, tuzi i umoru koji oseća. Ali, kao i svaki čovek ima svojih mana. Kod njega se javlja pohlepa, jer on žudi da bude iznad nečega ili nekoga. Primer za to je kada uči Petka da ga zove gospodarem, pre nego što ga je naučio da izgovara "da" ili "ne. U nekoliko navrata razmišlja o sebi kao o kralju.

Petko

Petko je predstavnik starosedelačkih plemena Azije, Afrike i Amerike koja će kasnije biti potlačena. On, takođe predstavlja simbol rasne nepravde u savremenom svetu. Pokorava se i postaje sluga Krusou, jer ga je spasio od ljudoždera. Postaje mu večno zahvala i nikad ne razmišlja o tome da mu načini nešto loše. Rado uči sve što mu Robinzon pokaže i tu se vidi njegova inteligencija. Iako mu porodica nedostaje, on se nikada ne žali zbog toga i ne daje sebi nadu da će ih videti ponovo.

Broj komentara: 50:

 1. Bas ste vickasti kratak sadrzaj xD nije bas kratak

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Dobro je ali ko ce to sve prepisat... :D :)
   HAHAAH!
   A nije bas kratko,a ti Srdjane nemora znacit ako knjiga ima 300 strana da nemora biti dugo! :D (:

   Izbriši
  2. Knjiga ima 190 str u skolskoj biblioteci

   Izbriši
  3. MOJA KNJIGA JE IMALA 290 STRANA , TAKO DA JE OVO SUPER

   Izbriši
  4. Kratak je samo sto je valjda tebi mali monitor xD Kikikiki -Lenji citalac<<<<<<<<

   Izbriši
  5. Kod mene knjiga ima samo 160 strana,ali zato nema bas mnogo slika..

   Izbriši
  6. sve je ukratko dobro je to

   Izbriši
  7. Fa fafa fafa fa afafa .....
   sta mnogo ja prepisah sve i super,bolje nego da citam 262 strane. :)

   Izbriši
  8. moja knjiga imala 3 strane, ostalih 277 sam zapalio.

   Izbriši
 2. danijel pravilnije de

  OdgovoriIzbriši
 3. Administrator je uklonio komentar.

  OdgovoriIzbriši
 4. sStvarno je dobro.
  Mozete mi naci temu 'Brodolom'? :)

  OdgovoriIzbriši
 5. kako 300 ??? kod mene je 140 o.O

  OdgovoriIzbriši
 6. Hvala vam,bas je super. :) Puno mi je pomoglo. :)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Da li mi moze pomoci za lektiru za 5. razred? Ne da mi se citati 300 strana pa se pitam da li je ovo uredu, posto je imamo za 2 dana.

   Izbriši
 7. kod mene je 360 INACE SUPER JE SAD NEMORAM PUNO CITATI I DOBRTO JE ZA PREPISIVANJE

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. U mene ima samo 140 stranica.Ovo mi je pomoglo jer sam trebala odgovarati ovu lektiru

   Izbriši
 8. super je!
  sviđa mi se opis lika

  OdgovoriIzbriši
 9. trebaju mi sporedni likovi inace sam procitala ali nisam obratila paznu na sporedne likove

  OdgovoriIzbriši
 10. Nema li da nastavnicite da primete da je od internet? Posto ja jutre treba da ga nosim? :) :) :)

  OdgovoriIzbriši
 11. kod mene ima 330 strana bez sadrzaja stigla sam do 100 str.a imam samo do petka da je procitam,a sad je sreda imam kontrolni u cetvrtak i petak ova moja nastavnica nije normalna tako da hvala ovom sajtu mnogo mi je pomogaosamo treba ovo prepisati,ali nema veze samo da ne dobijem 1 oko vrata.

  OdgovoriIzbriši
 12. KAKO OVOO NA KRAJU ?

  OdgovoriIzbriši
 13. :P Zato ne moram da citam celu knjigu samo sam procitala 10 strana i procitam ovde prepricanu! :) -Lenji citalac

  OdgovoriIzbriši
 14. I PUNOOOO mi je POMOGLO<<<<< HVALA! :-) O;) Lenji citalac

  OdgovoriIzbriši
 15. knjiga ima 300 strana,a skolskoj biblioteci 122

  OdgovoriIzbriši
 16. moja knjiga ima 331 stranu

  OdgovoriIzbriši
 17. Super,pomoglo mi je jako valjda necu dobiti 1

  OdgovoriIzbriši
 18. Meni treba opis glavnih i sporednih likova,ali svih :(

  OdgovoriIzbriši
 19. Ja sam sve prisala (nešto i svojim rečima) i dobila 5 . Stalo mi je na 3 strane . ������

  -Unicorn

  OdgovoriIzbriši
 20. Zavisi dali su slova veca ili manja ima knjiga neka i od 220 a neke sto ima vece slova kao moja ima 305 i vise strana

  OdgovoriIzbriši
 21. Super je,stvarno mi je pomoglo,jer da nije imalo ovo,morala bih da do sutra pročitam 262 stranice,što ne bih uspela.
  - samo,sutra moram da predam,a moja nastavnica uvek traži na internetu, nadam se da neće da vidi. :)

  OdgovoriIzbriši
 22. Eeee ko ce ovo prepisati to je pitanje...Moja knjiga ima 200 strana ali fantom je fantom pa ipak cita prepricane verzije :D

  OdgovoriIzbriši
 23. moja nastavnica ne gleda na internet i nadam se da cu dobiti vise od 3.HVALAAAA PUNOOOO!!!!!!

  OdgovoriIzbriši
 24. hvala vam punoo nisam ni podigao knjigu al sam zato ovo sve prepiso

  OdgovoriIzbriši