Priče iz davnina: Sunce djever i Neva Nevčica


Priče iz davnina: 
Sunce Djever i Neva Nevčica
Ivana Brlić-Mažuranić

O piscu


Ivana Brlić-Mažuranić rođena je 18. aprila 1874. godine u Ogulinu. Dolazi iz poznate porodice Mažuranića. Otac joj je bio Vladimir Mažuranić, pisac, advokat i istoričar. A deda joj je bio Ivan Mažuranić, poznati pesnik. Osnovnu školu i dva razreda "Djevojačke škole" završila je u Zagrebu. Ostalo školovanje završila je privatno. Svoje prve radove pisala je na francuskom jeziku.Udala se za Vatroslava Brlića, advokata u Slavonskom brodu i hrvatskog političara. Rodila mu je šestoro dece. Uz supruga uključila se u javni život u krug prvaka narodnog pokreta. Za svoj književni rad dva puta je predložena za Nobelovu nagradu za književnost. Nakon duge borbe sa depresijom izvršila je samoubistvo u Zagrebu 4. avgusta 1980. godine. 


Sunce Djever i Neva Nevčica


-Vrsta književnog dela: bajka
-Tema: život Neve Nevčice i njena ljubav
-Mesto radnje: mlin, gaj, Olehov dvor
-Vreme radnje: prošlost
-Glavni likovi: Neva Nevčica
-Poruka: ne čini zlo drugima, jer će ti se vratiti

ETAPE RADNJE
1.Uvod: Neva Nevčica melje besplatno žito starici
2.Zaplet: Neva Nevčica pronalazi ključ
3. Kulminacija: Svadba Neve Nevčice i Oleha
4.Obrt: Vojska umire od vrućine
5.Rasplet: Sunce postaje dever na svadbiKratak sadržaj

Bili jednom mlinar i mlinarica koji su imali kćerku Nevu Nevčicu. Vile su joj obećale da će joj na venčanju Sunce biti dever. Mlinar je bio škrt čovek i svakom ko bi došao da mu samelje žito on bi od njega tražio polovinu za sebe. Jedino od kralja nije tražio ništa, već je njemu davao besplatno. Jednog dana u mlin je došla Mokoš (moćna sila) preobražena u staricu. Mlinar je i od nje tražio pola torbe žita , ali ona mu nije dala, pa joj mlinar nije samljeo žito. Neva Nevčica se sažalila na staricu i rekla joj da dođe sutra kada mlinar ne bude kod kuće, te će joj ona samljeti žito. Mokoš joj je rekla da uvek može računati na njenu pomoć. Od tog dana mlin nije funkcionisao bez Neve Nevčice.

Jednog dana Mokoš joj je rekla da je kraljica izgubila svoje ključeve od ormara i da onaj ko ih nađe, ako je muško postaće njen muž, a ako je žensko prva dvorjanica. Takođe joj je rekla da prati prepelicu i da će naći ključeve. Neva Nevčica je pronašla ključeve, ali kraljici se devojka nije dopala te je poslala stražu da je otera. Neva Nevčica je na putu srela Oleha bana te mu je dala ključeve kako bi ce on mogao oženiti kraljicom, ali on je za svoju ženu odabrao Nevu Nevčicu. Njih dvoje otišli su na njegovo imanje i napravili veliku svadbu. Kada je kraljica čula za ovo poslala je vojsku da ubije Nevu Nevčicu i sve ostale na svadbi. Lastavica koja je bila na venčanju pozvala je Mokoš, ali ona nije htela pomoći Nevi Nevčici jer je nije poslušala i napravila ono što je trebala. Ali kad je Sunce sve to videlo upeklo je svom snagom i cela vojska je umrla od vrućine. Sunce je posle svega reklo da ponovo naprave svadbu na kojoj će ono biti dever.  

Analiza likova

Neva Nevčica

Slatka devojčica koja je uvek nasmejana. Iako je imala škrte roditelje nije bila nalik njima. Nikome nikada nije mislila zlo i bila je fina prema svima. Rado želi da pomogne ljudima i uvek bude nagrađena za to. Pronašla je svoju pravu ljubav za koju se i udaje, uprkos svim okolnostima.

Broj komentara: 49:

 1. sve je supp samo sto nema biljeske tjekom citanja ahah pa tak da nije dobro:D

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Nema ostalih analiziranih likova..... :(

   Izbriši
  2. kako si glup ti trebas smisliti biljeske jer je to sta se tebi svidjelo

   Izbriši
  3. kako si glup ti trebas smisliti biljeske jer je to sta se tebi svidjelo

   Izbriši
  4. pa prepisi si kratki sadrzaj kao biljeske tijekom citanja,a za kratki sadrzaj smisli.msm amo treba mucnut glavom,ako imas cime mucnuti.

   Izbriši
  5. ja se slazem da nije dobro sto nema bilježaka tjekom čitanja.... sta vi tu imate pametovat... tu nema pola toga...čak nemaju ni svi likovi... XD ova stranica je katastrofa!!!!

   Izbriši
 2. Kratak sadrzaj je extra a i tacan je a i dobio sam (5) za nju

  OdgovoriIzbriši
 3. Kratak sadrzaj je extra a i tacan je a i dobio sam (5) za nju

  OdgovoriIzbriši
 4. ovo je usrana lektiraa

  OdgovoriIzbriši
 5. ova stranica je super dobila sam dvije 5

  OdgovoriIzbriši
 6. Dobila sam 5 5 iz toga

  OdgovoriIzbriši
 7. a gdje su vam vrijeme radnje, tema, biljeske tijekom citanja.... al je supp i knjizevni rod.... -.-

  OdgovoriIzbriši
 8. Neva Nevičica - dobra djevojčica, voli pomagati drugima, uvijek je nasmijana, nikome ne misli zlo, dobra je prema svima...

  OdgovoriIzbriši
 9. odlicno ali analiza likova je losa

  OdgovoriIzbriši
 10. tehhthbtjtstjuilčoilukzjthrgerdzfg,fybxfgn

  OdgovoriIzbriši
 11. Bla,bla,bla ovo je dosadno!!!!!!
  Svi ste vi glupi!!!!!

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Debilu jedan najedi se govana

   Izbriši
  2. tva mama se najela govana!!!!!!!!!11

   Izbriši
 12. Odgovori
  1. Bas je super al nema ni ideje ni teme ni pouke tako da ....

   Izbriši
 13. omg sa se svi okomili na jadnog covjeka...

  OdgovoriIzbriši
 14. Sve je super samo što nema opis Oleha Bana i Mokoši

  OdgovoriIzbriši
 15. Blago vama koji ste dobili pet znate sta ta profesorica traži od nas������

  OdgovoriIzbriši
 16. moze da mi neko kaze koji je knjizevi rod i knjizevna vrsta

  OdgovoriIzbriši
 17. Mogu samo reci da je ova knjiga toliko spetljana i puna nepoznatih rjeci da nije za lektiru za 5 razred... a i pisac je bio na nekim teskim drogama kad je ovo pisao...tako nerazumljivo, tako zamrseno da pobudali i onaj iole normalan...i kome pada na pamet prevoditi ovakve budalastine...boze sacuvaj...

  OdgovoriIzbriši
 18. Odgovori
  1. mama ti je jucer bila super!!!¨!!!!!!

   Izbriši
 19. TAKO MALA ANALIZA LIKOVA!vi govna seeronska koja serete svaki bozji dan na smrdljivom sekretu na smrdnjivoj školjki koja smrdi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  OdgovoriIzbriši
 20. Extra je dobio sam mrsavu 5 naci boze

  OdgovoriIzbriši
 21. Svi koji govore da je spetljano,da su rijeci nepoznate to je zaro sto se ovako prije govorilo.I ova osoba se potrudila da ovo sve uradi pa sta oko nesto fali,barem se potrudio

  OdgovoriIzbriši