Knjige koje su se najviše čitale širom sveta


Od kada postoji književnost uvek su se neke knjige isticale i plenile čitaoce iz različitih razloga, bilo da su ih zaintrigirale, užasnule, otkrile do tada nepoznate istine, utešile ili nadahnule. Prepoznate su kao kvalitetne i ispravne i spadaju u najčitanije knjige širom sveta. Prevedene su na većinu svetskih jezika i postale su besteleri za sva vremena. Neke su prodate u preko 450 miliona primeraka i adaptirane u više uspešnih filmova. Ovde je nekoliko njih, koje spadaju u 10 najčitanijh knjiga ikada.


Davinčijev kod - THE DA VINCI CODE (ebook)
AUTOR: Den Braun (Dan Brown)
ŽANR: misterija

Da Vinčijev kod najavljuje dolazak nove vrste žustrog, inteligentnog trilera koji nas, potpuno nepredvidljiv, uvlači sve dublje u priču… do neverovatnog konačnog raspleta.

Misteriozna šifra skrivena u delima Leonarda da Vinčija. Očajnička trka po evropskim katedralama i zamkovima. Zapanjujuća istina… skrivena vekovima... konačno je razotkrivena. Najveća zavera u poslednjih 2000 godina će upravo doživeti svoj vrhunac...

Den Braun u svom trileru Da Vinčijev kod, kreativno kombinuje mnogobrojne istorijske reference (Da Vinči, Templari, sveti Graal) sa fikcijom. Protagonista romana je, kao i u prethodnom bestseleru Anđeli i demoni harvardski profesor Robert Lengdon .



Hari Poter Komplet - HARRY POTTER SERIES
AUTOR: Džoan K. Rouling (J. K. Rowling)
ŽANR: SF romani

Romani Džoane K. Rouling o Hariju Poteru posvećeni su dečaku-čarobnjaku i njegovim avanturama. Sedam romana, koji su prodati u preko 450 miliona primeraka širom sveta i adaptirani u osam uspešnih filmova, , dostupni su na sajtu "Pottermore". kao e-knjige.

Prema autorki, priče su se pojavile u njenoj mašti, sasvim formirane, dok je bila u vozu od Mančestera do Londona. Svaka knjiga opisuje jednu godinu Harijevog života na Hogvortskoj školi magije, gde se mladi čarobnjaci uče kako da koriste magiju i igraju Kvidič, čarobnjački sport.

Prva knjiga u seriji, Harry Potter i Kamen mudraca (1997.) ostvarila je izvanredan uspeh, a zatim slede nastavci. Knjige iz serijala izdane su u više od 200 zemalja i prevedene na više od 60 jezika. Namenjene su prvenstveno starijoj deci, ali imaju obožavaoce svih godišta.


Alhemičar - THE ALCHEMIST (ebook)
AUTOR: Paulo Koeljo ( Paulo Coelho )
ŽANR: drama

Alhemičar je roman brazilskog pisca Paula Koelja, prvi put objavljen 1988. Delo je alegorija o španskom ovčaru Santijagu koji je krenuo na putovanje u želji da ispuni ličnu misiju. Inspiracija za delo je bila kratka priča Horhe Luisa Borhesa pod nazivom „Priča o dva sanjara“.

Delo je napisano na portugalskom jeziku a prevedeno je na 67 jezika sveta. Zbog toga je upisano u Ginisovu knjigu rekorda kao delo živog autora koje je prevedeno na najviše jezika. Prodata je u 65 miliona kopija u više od 150 zemalja i tako postala jedna od najprodavanijh knjiga u istoriji.

Roman Alhemičar stekao je posvećenu publiku širom sveta. Priča koja pleni svojom jednostavnošću i inspiriše svojom mudrošću prati mladog andaluzijskog pastira Santjaga, koji iz rodne Španije odlazi u egipatsku pustinju kako bi našao skriveno blago zakopano ispod piramida.


Ubiti pticu rugalicu - TO KILL A MOCKINGBIRD (ebook)
AUTOR: Harper Li ( Harper Lee )
ŽANR: drama

„Ubiti pticu rugalicu“ je roman američke književnice Harper Li. Prvi put je objavljen 1960. Nagrađen je Pulicerovom nagradom 1961. Po knjizi je 1962. snimljen istoimeni, Oskarom nagrađen film sa Gregorijem Pekom u glavnoj ulozi.

Mejkomb, Alabama, tridesete godine XX veka: beli advokat Atikus Finč brani crnca, optuženog za silovanje siromašne bele devojke... Ovaj roman, u velikoj meri autobiografski, vodi nas kroz svet predrasuda i strahova, konflikata i rasne segregacije, laži i borbe za istinu. Suočavajući se sa zabludama koje vladaju u svetu odraslih, Atikusova deca, uče životne lekcije.

Ova knjiga, pisana više godina, bila je toliko dobra da, uprkos velikom iščekivanju, Harper Li nikada nije napisala sledeću.


Crni lepotan - BLACK BEAUTY (ebook)
AUTOR: Ana Sjuel (Anne Sewell)
ŽANR: avantura

Priču o Crnom Lepotanu, konju koji misli i govori, napisala je Ana Sjuel tokom svoje bolesti. Ana je u njemu ispričala svoje čarobno druženje s konjem. Ovo je jedan od najčitanijih i najprodavanih romana ikada. Prema ovom romanu snimljen je i jedan od retkih filmova koji su jednako privlačni odraslima i deci.

Crni lepotan je prelep i elegantan konj, koji srećno živi na imanju sa svojom prijateljicom kobilom Džindžer i vernom drugaricom – devojčicom Dženi… Od svog rođenja, Crni Lepotan je menjao vlasnike. Neki su bili dobri, neki loši, ali je na kraju ipak našao zasluženu sreću.

Knjiga o doživljajima Crnog Lepotana nalazi se u mnogim domovima kao nezaobilazno mesto na putu prema odrastanju i prikazuje ponižavajući tretman konja u 19. veku.

Nema komentara:

Objavi komentar