Nobelova nagrada za književnost 2013 - Prevedena dela Alis Manro


Dobitnica Nobelove nagrade za knjževnost u 2013. godini je Alis Manro, prepoznatljiva prvenstveno kao autorka kratkih priča. Piše jednostavno, svima razumljivim jezikom, o najkomplikovanijim stvarima u životu. Za ovu osamdesetdvogodišnju književnicu tvrdi se da je trenutno najbolji prozni pisac Severne Amerike, mada izvan Kanade, u kojoj su njene knjige uvek bile najprodavanije, nikad nije imala puno čitalaca. Ona je 13-ta žena nagrađena Nobelovom nagradom za književnost. Švedska akademija dodelila joj je epitet MAJSTORA savremene kratke priče.


Alis Manro  (Alice Munro)  rođena  je daleke 1931. godine u kanadskom Winghamu kao Alice Laidlaw. Napisala je četrnaestak zbirki priča i jedan roman. Iako piše od tinejdžerskih dana, Alis Manro počela je objavljivati relativno kasno. Udala se vrlo mlada, rodila troje dece, studirala novinarstvo, radila kao konobarica.  Prvu  priču  “Dimenzije senke” objavila je 1950. dok je bila na studijama, a zatim sledi  niz zbirki pripovedaka  po kojima je Alis Manro  najprepoznatljivija i  roman "Životi devojaka i žena". Kritičari misle da je baš ona formu pripovedaka dovela do savršenstva.

Među njenim knjigama ističu se "Nešto sam ti htela reći", "Meseci Jupitera", "Napredovanje ljubavi", "Moj prijatelj iz mladosti", "Javne tajne", "I ljubav dobre žene", "Pogled iz Castle Rocka"... Dobila je niz prestižnih kanadskih literarnih nagrada, ali i nagradu Man Booker International za životno delo 2009. godine.  

Priče je često objavljivala i u prestižnim časopisima i tek ih potom ukoričavala u knjige.  U pričama vrlo često piše o ženskim temama, društvenom odnosu prema ženama, odnosu majke i kćeri...  Na česta pitanja da li piše feminističku prozu, obično je odgovarala negacijom. Nekoliko puta je najavljivala kraj literarne karijere, ali se uvek vraćala pisanju.

Na srpski jezik su prevedena tri dela Alis Manro, sva tri u izdanju “Agore”.


Previše sreće - TOO MUCH HAPPINESS (ebook)
ZBIRKA PRIPOVEDAKA

Junakinje priča Alice Munro sasvim su obične žene, ali u njihove se sudbine upleću dramatični događaji, od preljuba i laži do ubistava, koji će im promeniti život i zauvek ih obeležiti. To su očaravajuće, provokativne priče o manipulativnim muškarcima i ženama koje ih nadmudre, o destruktivnim brakovima i kiselom prijateljstvu, o majkama i sinovima, o trenucima koji menjaju naše živote ili nas proganjaju. Priče koje pretvarajući živote u umetnost, proširuju naš svet i rasvetljavaju čudne puteve ljudskog srca.

U naslovnoj pripovetci "Previše sreće", nadahnutoj stvarnom osobom, nadarena ruska matematičarka i pisac Sofija Kovalevska sukobljava se sa konvencijama 19. veka i zamkama sopstvenog uspeha. Ali jednako su stvarne i priče kao što su "Dečija igra" u kojoj dve prijateljice iz detinjstva skrivaju do smrti jezivu tajnu koja ih celi život muči i razdire; "Slobodni radikali" u kojoj usamljena žena upravo u svojoj bolesti i udovištvu nalazi snage da nadmudri opasnog posetioca; ili "Dimenzije" u kojoj se junakinja mora suočiti s najstrašnijim gubitkom i najvećom boli, ali ipak uspeva pronaći svrhu i nastavlja živeti, prihvatajući ljudsku sudbinu.


Bekstvo - RUNAWAY (ebook)
KRATKA PROZA

“Alis Manro na samo nekoliko stranica zahvata romaneskni luk života svojih protagonista. Čitave decenije ona sabija u seriju od nekoliko stroboskopskih trenutaka, tajnovito povezanih na neopisiv način. Zajedno sa Vilijamom Trevorom, ona je jedan od živih kolosa modernog pripovedanja. Njen čehovski realizam, pronicljivi psihološki uvidi i instinktivni osećaj za emocionalnu aritmetiku domaćeg života uticali su na mlađe pisce različitih poetika, od Debore Ajzenberg, preko Džonatana Franzena, do Lori Mur.“ Mičiko Kakutani, The New York Times

Ovom izuzetnom zbirkom Alis Manro nenadmašivo stvara umetnost iz običnog svakodnevnog života . Ovde su živopisno opipljivi životi muškarca i žena u divljim vremenima i različitim okolnostima, sa velikom dozom empatije pisca. To su priče o moći i izdanoj ljubavi, gubitku dece, izgubljenim šansama. Tu je bol i pustoš ispod površine, poput igle u srcu, što čini ove priče moćnijim i uvjerljivijim nego ikada pre napisanim.




Životi devojaka i žena – LIVES OF GIRLS AND WOMEN (ebook)
ROMAN

Jedini roman Alis Manro, koji priča o svetlim i mračnim stranama ženskog bića. Za ovu knjigu, Alis Manro je izjavila kako je ona „autobiografska u formi, ali ne i u činjenicama."

Del Džordan stanuje na kraju Flets rouda, na farmi lisica, koje uzgaja njen otac. U detinjstvu joj najčešće prave društvo jedan ekscentrični zakleti neženja i njegov brat grubijan. Kada zbog škole počinje češće da odlazi u grad, biva okružena ženama – majkom, ostrašćenim agnostikom koji prodaje enciklopedije lokalnim farmerima, majčinom cimerkom, požudnom Fern Doerti, i svojom najboljom drugaricom, Naomi, sa kojom deli radosti i frustracije adolescencije.

Kroz ova sećanja na mladost, susrete sa seksom, rađanjem i smrću, Del Džordan istražuje tamne i svetle strane stasavanja u zrelu žensku osobu. Ona je duhoviti posmatrač i hroničar života jedne male sredine. A tvorac njenog lika, Alis Manro, ovim romanom još jednom dokazuje da je bez premca kada se radi o poznavanju života devojaka i žena.

***************************************************

Nema komentara:

Objavi komentar