Ruska književnost - Roman Zeleni šator najčitaniji u Rusiji 2011


Početkom februara 2012. godine Publisher’s Weekly zatražio je od tri najveće ruske knjižare (Moskva i Petersburg) podatke o knjigama koje su se najviše prodavale u Rusiji tokom 2011. godine. Prema tom izveštaju rusi su najviše čitali fikciju, a među knjigama našao se na prvom mestu roman “Zeleni šator” Ljudmile Ulicke, objavljen iste godine. Veoma čitan je bio i “Sok od ananasa za divnu damu” Viktora Pelevina. Od stranih autora, najčitaniji su bili “Sto godina samoće” G.G. Markesa i “Praško groblje” Umberta Eka.

Roman “Zeleni šator” još uvek nije dostupan na srpskom jeziku. Na Amazonu se može pronaći, ali na ruskom jeziku.

Ljudmila Jevgenjevna Ulicka (Людмила Евгеньевна Улицкая) ) jedna je od najpoznatijih savremenih ruskih književnica Rođena je u Moskvi 1943. gde je i završila biologiju na MGU 1968. godine. Ostala je bez posla nakon što je pronađena pisaća mašina na kojoj je prekucavala zabranjeni roman. Tako se završila njena naučna i otpočela književna karijera. Priče je počela da piše veoma kasno, devedesetih godina, i od tada nastaje njena munjevita književna karijera. Popularnost stiče prvo na zapadu, za roman “Medeja i njena deca”. Prvi zapažen uspeh u Rusiji postiže kratkim romanom “Sonječka” 1994. godine. Zatim slede mnogobrojna dela kojima osvaja rusku i svetsku publiku. Dobitnica je brojnih nacionalnih i međunarodnih priznanja, među kojima su Velika ruska nagrada (ruski Buker) za roman “Danijel Štajn” i italijanska nagrada Kavur (2008) za roman ”Iskreno vaš Šurik”, proglašen najboljom prozom na stranom jeziku. Samo u Rusiji prodato je više od dva miliona njenih knjiga, a njeni romani su prevedeni na mnoge svetske jezike.


Zeleni šator (Зеленый шатер) – THE GREEN TENT (Amazon
ROMAN

„Zeleni šator“ je posvećen onima koji su se na dan ulaska sovjetske vojske u Čehoslovačku 1968. godine našli na mitingu na Crvenom trgu.

“Nisam tad izašla na trg, teško da bih to uradila i danas. Ljudi koji su tad izašli na trg spasili su naš naraštaj od sramotne ćutnje, političkog kompromisa s neprijateljem, podlosti. Nadam se da će doći vreme kad će spomenik toj „veličanstvenoj sedmorici“ stajati u centru našeg grada.” - Ljudmila Ulicka Kombinacija trezvenog pogleda na život, oštrog osećaja za pravednost i duhovne suptilnosti – to su vrednosti koje danas jako retko susrećemo.

“Zeleni šator“ je prava psihološka proza. To je roman o ljubavi, o sudbinama i karakteru. Tragedija napisana sa velikom dozom ironije i humora čini ovaj roman istovremeno veoma ozbiljnim i veoma komičnim. Ideološki ,moralni i emocionalni pristup događajima u Čehoslovačku 1968. godine izazvao je simpatije čitalaca širom sveta , a roman je dobio epitet najčitanije knjige u Rusiji 2011. godine. "Zeleni Šator" je priča jedne generacije, gledana očima bezimenih junaka svoga vremena.

Nema komentara:

Objavi komentar