Put oko sveta za 80 dana


Put oko sveta za 80 dana
Žil Vern

O piscu

Žil Vern je rođen u Francuskoj u Nantu 8. februara 1828. godine. Osnovnu i srednju školu završio je u Nantu. Po nagovoru oca otišao je u Pariz da studira pravo. Njegov stric, Fransiska de Šatobur ge je uveo u književne krugove što ga je još više zainteresovalo za književnost. Kada je njegov otac shvatio da se Žil ne trudi oko studiranja prava, prestao je da mu šalje novac. Pošto je potrošio svu svoju ušteđevinu na knjige nije imao šta da jede, ali je i pored toga završio fakultet 1851. godine. Iako je dobio zvanje advokata, nije želo da se vrati ocu. Počeo je da radi kao nator, a zatim kao i sekretar u pozorištu. 1857. godine oženio se sa Onorin de Vijan Morel i sa njom dobio sina Mišela. Dana 9. marta 1886. godine, kada se vraćao kući, knjegov nećak Gaston  je pucao u njega i pogodio ga u nogu. Žil je preživeo, ali je zbog toga do kraja života šepao. Bolovao je od dijabetisa, koji mu je u potpunosti oduzeo vid, a preminuo je 24. marta 1905.  u svom domu u Amjenu. 


Put oko sveta za 80 dana


-Vrsta književnog dela: roman
-Pouka: Treba biti uporan u svemu što radimo
-Mesto radnje: London, Suec, Bombaj, Kalkuta, Hong Kong, Jokohama, San Francisko, Njujork
-Vreme radnje: 2. 10. 1872- 22. 12. 1872 godine
-Glavni likovi: Fileas Fog i Paspartu

ETAPE RADNJE
1.Uvod: Opis Fileasa Foga i opklade
2.Zaplet: Polazak na put i praćenje Filesa Foga od strane detektiva Fiksa
3.Kulminacija: Spašavanje gospođice Aude
4. Obrt: Files Fog misli da je zakasnio 5 minuta
5. Rasplet: Fileas Fog shvata da je došao dan ranije




Kratak sadržaj


Fileas Fog je džentlmen koji živi mirnim životom u Engleskoj. Jednog dana, dok je bio u Reform klubu opkladio se sa petoricom svojih prijatelja u 20.000 funti da je moguće obići svet za 80 dana. Istog tog dana njegov sluga Parspartu spremio je jedan mali kofer i zajedno su se ukrcali na voz. Prvi deo puta bilo je putovanje vozom kroz Evropu do Sueca. U međuvremenu opljačkana je engleska banka i sumnja je pala na Fileasa Foga. Zbog toga ga je u Suecu čekao detektiv Fiks, koji je dobio detaljni opis ovog lopova. Kada ga je ugledao u ispravi koju je nosio njegov sluga Paspartu, odlučio je da se zbliži sa njim i sazna što više o gospodinu Fogu. Tako je detektiv Fiks, prateći ih, krenuo zajedno sa njima na putovanje.

Drugi deo puta je bilo putovanje brodom preko Crvenog mora do Bombaja. Za vreme ovog putovanja Fileas Fog igrao je vist, njegovu omiljenu igru. Kada su stigli u Bombaj gospodin Fog naredio je svom slugi da kupi neke namirnice, dok je on otišao na železničku stanicu gde će vozom poći do Kalkute. Međutim, Parspartu se uvukao u nevolju. Kako nije znao da se u neke indijske hramove ne sme ulaziti obuven, ušao je ne misleći ništa loše i tu su ga napala tri sveštenika. Pobegao je i ipak stigao na voz. U međuvremenu, detektiv Fiks nije dobio nalog za hapšenje i bio je jako razočaran, ali kada je čuo šta je Parspartu uradio odlučio je da ostane u Bombaju kako bi ga mogao odvesti na sud. 

U kupeu su se nalazila tri putnika: Fileas Fog, Parspartu i general ser Fransis Kromerti. Posle nekoliko dana putovanja voz se iznenada zaustavio kod sela Kolbi. Pruga nije bila dovršena i svi putnici su morali sići. Pošto su sva vozila već bila iznajmljena od strane drugih putnika, Parspartu je pronašao slona. Fileas Fog iznajmio je vodiča i tako su trojica putnika nastavili svoje putovanje kroz šume. Dok su tako putovali na leđima slona naišli su na povorku koja je vodila jednu mladu ženu kao žrtvu. Fileas Fog odlučio je da je spase i uspeo je u tome. Kasnije je saznao da se ona zove Auda i ponudio joj je da ide sa njim do Hong-Konga. Putovanje na leđima slona okončalo se u Alahabadu gde su do Kalkute nastavili vozom. U Kalkuti ih je dočekalo iznenađenje. Bili su odvedeni na sud zbog incidenta u Bombaju. Fileas Fog je platio jamstvo  i uspeli su da stgnu na brod za Hong-Kong.

Pošto ni u Kalkuti nije uspeo da uhapsi Fileasa Foga, detektiv Fiks kreće za njim do Hong-Konga. Pošto je primetio Parspartua odlučuje da se još više zbliži sa njim i da sazna ko je ona mlada žena sa gospodinom Fogom. To se Parspartu učini čudnim i on pomisli kako su ga gospoda iz Reform kluba poslala da prati gospodina Foga. Kada su stigli u Hong-Kong imali su još jedan dan pre odlaska voza za Jokohamu, te su gospodin Fog i gospođa Auda otišli u hotel, dok je Parspartu otišao da rezerviše mesto na brodu i tu sazna da voz polazi večeras, pa krene da javi gospodinu Fogu. Usput sretne detektiva Fiksa i on mu ponudi da odu na piće u jednu kafanu. Tu mu Fiks ispriča kako je gospodin Fog lopov i pošto mu ovaj ne poverova opi ga opijumom kako bi sprečio da se gospodin Fog ukrca na brod. 

Pošto je Fileas Fog zakasnio na brod on nađe jedan mali brodić koji je bio spreman da ga odveze do Šangaja odakle bi se mogao ukrcati na brod za San Francisko. Kada detektiv Fiks vide da će mu ovaj pobeći, priđe mu i požali se da je i on propustio brod za Jokohamu. Fileas Fog mu ponudi da pođe sa njim. Na putu ih zahvati strašna oluja sa uraganom, ali oni uspeše da je prežive i nakon nekog vremena ugledaše brod koji ih spase. U međuvremenu, Parspartu je uspeo da se ukrca na brod za Jokohamu. Kada je stigao u taj grad, zahvaljujući sudbini, ugledao je svog gospodara. Gospodin Fog, Parspartu, gospođa Auda i detektiv Fiks ukrcaše se na brod za San Francisko. 

Sledeći deo puta bilo je putovanje vozom od San Franciska do Njujorka. U jednom trenutku putovanja, začuo se pucanj. Voz je napala banda Sijua. Putnici su izvadili pištolje i branili se. Međutim neko je morao da zaustavi voz. To je uradio Paspartu. Kad se voz zaustavio kod tvrđave Kirn, primetili su da su trojica putnika nestala. Među njima je bio i Paspartu. Feileas Fog otišao je da ga pronađe zajedno sa još 30 dobrovoljaca, dok su gospođa Auda i Fiks ostali u tvrđavi. U međuvremenu, voz za Njujork je otišao. Kada se Fileas Fog vratio zajedno sa Paspartuom, odluče da uzmu saonice koje su  išle brže čak i od voza. Stigli su u Njujork bez ikakvih problema tokom puta, međutim brod za Liverpul isplovio je 45 minuta pre toga. Fileas Fog odluči da prespava noć u Njujorku. Sutradan je našao brod koji je išao za Bordo. Dao je kapetanu mnogo novca i četri putnika ukrcala su se na brod.

Fileas Fog podmitio je posadu i oni su zatvorili kapetana i promenili pravac za Liverpul. Na pola puta nestalo je uglja, te je gospodin Fog odlučio da loži drva koja su sačinjavala brod. Stigao je do Kvinstauna odakle uze brzi voz za Liverpul. Međutim, tamo ga Fiks uhapsi. U zatvoru izgubi nekoliko časova, pre nego što biva pušten, jer su pravog lopova uhvatili pre tri dana. Gospodin Fog uze brzi voz do Londona, međutim zakasni 5 minuta. Pomisli kako je izgubio opkladu  i ode kući. Sledećeg dana odluči da se oženi sa gospođom Audam i pošalje svog slugu da zakaže venčanje. Paspartu tada shvati da su došli ranije jedan dan i brzo otriči da javi to svom gospodaru. Ovaj se pojavi u Reform klubu na vreme i tako dobije opkladu i dokaže da se svet može obići za 80 dana.

Broj komentara: 9: