Beograd večiti grad

Beograd večiti grad
             Aleksandar Diklić

O piscu


Aleksandar Diklić je autor obimnog projekta “Beograd večiti grad” emitovanog na RTS-u. Veruje se da još nije prikazana istorija Beograda na tako zanimljiv način. Stiče se utisak da autor nije skidao samo koprenu s minulih vekova već i sa naših očiju. Kada se odgleda serijal, pored zatečenosti neobičnim informacijama koje nikada ranije nismo čuli u tako očaravajućem kontinuitetu, možemo registrovati i jasno osećanje strahopoštovanja. Logičan sled je knjiga u kućnoj biblioteci.







Beograd večiti grad
Sentimentalno putovanje kroz istoriju




Autor: Aleksandar Diklić
Žanr: Istorija
Izdavač:  Radio-televizija Srbije
Knjižare DELFI:  Beograd večiti grad


Sa poslednjim danima stare godine u beogradske knjižare stigla je nestrpljivo očekivana knjiga Aleksandra Diklića “Beograd večiti grad”. Prvo izdanje knjige rasprodato je u rekordnom roku, pa će oni koji nisu bili medju prvima morati sačekati na drugo izdanje, koje će na tržištu biti dostupno za 10-tak dana.

Kako je ova knjiga osvojila čitaoce i pre nego što su uspeli da je pročitaju?




Filmska enciklopedija o Beogradu ispričana je u 27 nezaboravnih epizoda a tematski obuhvata vreme od Neolita do današnjih dana. Serijal Beograd Večiti grad predstavlja sve ono što smo oduvek trebali da znamo o Beogradu.

Beograd je jedan od najstarijih gradova na svetu. Rušen je preko 100 puta, a 30 puta je bio razoren do temelja. Ne bi trebalo da gledamo Beograd estetskim fokusom, savetuje nam pisac. Ovaj grad ne može i ne treba u tom smislu da se takmiči sa evropskim gradovima u kojima je očuvana čak i srednjovekovna arhitektura. Zato je Beograd slučaj za sebe i nema mu sličnog. Njegova panorama je spomenik života nad tolikim umiranjem.

Beograd je grad u kome su čak i Turci naučili da sanjare, što su i radili kad ne ratuju. Grad koji su i njegovi osvajači poštovali zadivljeni nad njegovim upornim rađanjem iz pepela. Beograd je na najlepšem mestu u Evropi, a među četiri grada sa najboljom strateškom pozicijom na svetu.

"Ovaj pošten i jasan pristup daje s jedne strane interesantnu, ali s druge strane veoma preciznu sliku prošlosti. Politička korektnost sa kojom autor opisuje susedne države i narode i njihovu ulogu u istoriji Srbije, uzdiže njegovo delo na nivo opšteprihvaćenih evropskih standarda." Dr Aleksandar Timofejev - naučni saradnik Instituta za noviju istoriju Srbije

Zbog čega je sve Beograd večiti grad?

Život se u jednom od najstarijih gradova sveta i najčešće razaranom mestu u Evropi, obnavljao bez obzira na strahote koje mu je ostavljala ratnička prošlost. Grad sudbine feniksa je oduvek obilovao ljudima iskričavog duha. Beograd je zapravo menjao svoje vladare, a ne obrnuto. Osvajači su pred drevnim gradom osećali strahopoštovanje, a onda bi se odomaćili i prihvatali zatečeno nasleđe. Kao što se Sava uliva u Dunav, i u Beograd se ulivaju nebrojene kulture, koje su ponekad rušilačkog manira.


Beogradska Tvrdjava

Nema komentara:

Objavi komentar