Veliki vezir


Veliki vezir
                       Derviš Sušić

O piscu

Derviš Sušić rođen je 3. juna 1925. godine u Vlasenici. Završio je osnovnu školu u Vlasenici, a gimnaziju u Tuzli. Dok je bio maloletan đak sarajevske Učiteljske škole učlanjen je u SKOJ 1941. godine, a 1942. godine otišao je sa grupom učenika u partizane. Ovo je imalo znatnog uticaja na njegovo pisanje. Posle rata bio je omladinski rukovodilac, zatim učitelj i novinar. Radio je kao urednik "Omladinske riječi", a zatim je u periodu od 1949-1951. godine bio urednik sarajevskog dnevnog lista "Oslobođenje". Nakon toga biva postavljen za referenta za kulturu i narodno prosvećivanje, a zatim za upravnika Narodne biblioteke u Tuzli. Posle toga biva imenovan za savetnika u Centralnom Komitetu SK BiH u Sarajevu. Bio je redovan član akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine. Umro je 1990. godine u Sarajevu.


Veliki vezir

-Istorijska drama
-Podeljena je na dva dela i šest slika
- Događa se u Carigradu 1579. godine
-Glavni lik je Mehmed paša Sokolović

ETAPE DRAMSKE RADNJE

1.Uvod: Sednica divana
2.Zaplet: Sultanovo odluka da ubije Mehmed pašu
3.Kulminacija: Pokušaji ubistva Mehmed paše              
4.Obrt: Ubistvo Hasana
5.Rasplet: Ubistvo Mehmed paše Sokolovića






Kratak sadržaj

Prvi deo

U prvom delu se opisuje sala za sednice u koju ulaze: Sijavuš-Paša, Lala Mustafa Paša, Mehmed Paša, Zal Mehmed Paša, Abdurahman-efendi, Mehmed-efendi i Sinan Paša.

Scena prva

Sednica divana. U polukrugu sede članovi divana iščekivajući Mehmed-pašu Sokolovića. Čauš ga najavljuje i članovi Divana ustaju, pozdravljajući ga. On seda na svoje mesto i počinje da prima podanike. Prvo ulazi jedna žena sa molbom da se kadiji Ioličkom prebije leva noga, jer joj je potrošio pare i šutnuo je sa njom. Mehmed-paša to dozvoljava. Zatim ulazi Hamzevija i traži da se iz okova puste svi hamzeviji. Mehmed-paša mu govori da su svi oni pobijeni i pušta ga na slobodu. Posle toga ulazi sulta Murat Han. Naređuje svim članovima Divana da izađu i ostave ga nasamo sa Mehmed-pašom Sokolovićem. Viče na njega i optižuje ga da je ukrao novac Šeihu-Sadžai. Ovaj mu odgovara da smatra da je Šeih-Sadžaja varalica kao i Sadudin efendija. Posle ovoga sultang ga tera napolje i razmišlja o tome kako ga treba ubiti. Sadudin efendija ga potstiče na to. Sultan donosi odluku, ubiće Mehmed-pašu Sokolovića, ali tako da niko ne sazna da je on odgovoran za to.

Scena druga

Opis tamnice u Carigradu. Ulazi stržar i priprema okove. Dok to radi razgovara sa zatvorenikom Kasimom, ali ubrzo primećuje da se ovaj  ne miče. Zatim dolazi Đuzel Mehmedeaga, upravnik tamnice i sa njim Muzefer Pilavija, telohranitelj velikog vezira Sokolovića. Drugi stražar vezuje Hamizveja u okove. Naraeđuje stražaru da mu izvadi levo oko, ali ga Pilavija sprečava i govori mu da ga ne dira dok Mehmed-paša Sokoloviće ne naredi drugačije, zatim odlazi. Đuzel ostaje sa njim u tamnici i ispituje ga. Ubrzo dolazi stražar i najavljuje posetu velikog vezira Sokolovića. Naređuje da se Hamizveju da bolja hrana, kako bi mu dokazao da nije pobio sve hmizveje zbog toga što ih je mrzeo, već zato što su smetali jedinom ispravnom poretku stvari. Potom odlazi. U ćeliji ostaju Hamizvej i Kasimin. Oni počinju razgovor i Kasimin mu govori da je on vojnik i da je pokušao da ubije Mehmed-pašu Sokolovića, jer je otrovao sve najbolje starešine. Utom dolaze stražari i donose hranu.

Scena treća

U radnoj sobi Mehmed paše Sokolovića nalaze se Hasan, Pilavija, Esmihan i sam Mehmed paša. Diktira Hasanu pisma koja treba poslati u strane države. Takođe, naređuje da se dvojici zarobljenika obezbedi bolja hrana, odeća i uslovi za molitvu. Zatim dolazi Sadudin efendija, govori Mehmed paši da je sultana Safija uvređena jer on nije hteo da primi izaslanika iz Venecija, a ona je sama rođena Venecijanka. Mehmed paša ga tera napolje, a Hasan mu predlaže da se povuče sa vlasti, jer će ga ubiti. Ovaj mu govori da ide. Posle toga dolazi Esmihana, njegova žena kako bi zajedno večerali. Mehmed paša odbija da jede tursku hranu, već traži da se donese pogača, sir i kozije mleko. Govori Esihani da to odnesu u njenu sobu i ona odlazi. Naređuje Pilaviji da ode i da proveri da li je zarobljenicima dato svešto je on naredio. Nakon toga, Pisalija odlazi i Mehmed paša ostaje sam u sobi.

Drugi deo

Scena četvrta

Esmihuna soba. U njoj je nalaze Nurubanu, Sultanova i Eshimina majka i Eshimina. Nurubanu govori protiv Mehmeda paše, o tome kako će ga ubiti. Utom ulazi sam Mehmed paša sa osmehom, krijući mržnju. Pozdravlja je i nudi je pićem. Ona odbija, jer misli da će je otrovati. Govori mu da ne  zaboravi odaklen je, a on njoj odgovara da ni ona nije Osmanovićka, već jevrejka. Nurubanu gnevno odlazi. Eshimima ga tera da legne, ali joj on odgovara da mora još nešto da pročita. Naginje se na nju kako bi je spustio u krevet i u tom trenutku strela proleće iznad Mehmed pašinih leđa. Doloazi Pilavija i Mehamed paša govori Eshimi da ode u svoju sobu. Zatim dolazi  Sudadin i govori da je strelac uhvaćen i da ga sultan pozdravlja. Mehmed paša mu odgovora da zna da je sultan naredio njegovo ubistvo i tera ga napolje. Kada je Sudadin pobegao, Pilavija ga moli da se odreken službe, ali on to odbija.

Scena peta

Esmihan odlazi u vezirovu radnu sobu, ali ga ne zatiče tamo, pa odlazi da se prošeta. Ubrzo dolazi Mehmed paša,ljut jer sultan neće da ga primi, za njim ulazi Hasan i Pilavija. Ubrzo dolazi sluga noseći hranu. Muhamed paša ga ne prepoznaje, pa ga pita ko je on. I Pilavija postaje sumnjičav. Zatim uleće Esmihina u sobu i govori im da ne jedu hranu, jer je videla da ju je Sududin otrovao. Pilavija naređuje slugi da klekne u ćošak. Uleće Sadudin zaprepašćenje, jer vidi da su ovi ostali živi. Zatim beži. I Hasana odlazi, preplašen. Glasnik obaveštava Mehmed pašu da su zarobljenici došli. On ih pušta i daje im zlatnike. Kada su zatvorenici otišli Mehmed paša i Pilavija zamenjuju šešire, glumeći jedan drugog. U jednom trenutku Pilavija, koji glumi Mehmed pašu otvara vrata, a ispred njih se nalaze trojica ubica sa noževima. Pilavija uzima sablju iz ruke Mehmed paše i ubija ih. Dolazi Sudadin noseći glavu  Hasana i govori im da opkoljeni. Mehmed paša daje Pilaviji kutiju sa zlatom i govori mu da ide u Bosnu. Pilavija odlazi. Mehmed paša prkosno viče da ga ubiju.

Scena šesta

Sala za sednice carskog Divana.  Mehmed paša Sokolović vidi Pilaviju, Hamizveja, a zatim se budi. Ispred njega su članovi Divana. Naređuje da puste unutra dva razbojnika. Ulazi prvi, vojnik koji ga je hteo ubiti, Mehmed paša mu oprašta za to i pušta ga na slobodu. Zatim ulazi Hamezvija, približava se paši i zabada mu noži ispod grudi. Mehmed paša pada na kolena, Sudadin dotrčava u želji da mu "pomogne", dok ne prikriva zadovoljstvo. Članovi Divana dozivaju doktora. Ubrzo dolazi i sam sultan, zadovoljan onime što vidi, ali prekrivajući to. Mehmed paša umire.

54 komentara:

  1. Lektira je super, mnogo ste mi pomogli. Hvala vam. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. I niste vas pomogli,nema cijele analzize jednog texta.Ovo mozemo naci i u lektiri

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. nema pomoći :(

      Izbriši
    2. Naravno da nema.A i lektira je ne shvatljiva dobila sam jedva 3 i ako iz svake lektire dobivam 5...

      Izbriši
    3. pa glupaco onda uradi samaaaa

      Izbriši
    4. Lektira je jednostavna i ovo ovdje je sasvim dovoljno za, pa recimo jednu solidnu cetvorku.

      Izbriši
  3. mala nadopuna:

    -naziv djela: veliki vezir
    -ime autora: derviš sušić
    - o autoru: derviš sušić rođenjen je u vlasenici hiljadu devetsto dvadeset i pete godine.kao učenike sarajevske učiteljske škole odlazi aa grupom učenika 1942 godine u partizane što če imati znatnog uticaja na njegov književni svijet i tematsku zaokupljenost .nakon rata radio je kao učitelj a kasnije i kao novinar oslobođenja i zadrugara pored toga bio je i upravnik narodne biblioteke u tuzli i društveno politički radnik u sarajevu .umro je u sarajevu 1990 godine
    -ovo je istorijska drama u šest slika u dva dijela
    -mjesto i vrijeme radnje se događa u carigradu 1579. godine
    * kompozicija djela:
    -uvod:sjednica
    -zaplet: planiranje ubojstvo mehmed paše sokolovića
    -vrhunac: pokušaj ubojstva mehmed paše sokolovića
    -obrta:j ubistvo hasana
    -rasplet :smrt paše
    *karakterizacija likova
    -glavni likovi- mehmed pasa sokolovic :pravedan dobrodušan predan pošten velikodušan postovan dobročinitelj
    -sporedni likovi- muzafer pilavija (vezirov tjelohranitelj): odan snažan rodoljubi brižan
    Esmihana:( vezirova žena): dosjetljiva brižna zabrinuta
    hamzevelija orlović zatvorenik tvrtoglavo osvetoljubiv
    đuzel mehmed-aga:dvoličan ulizica proždrljiv ohol
    -ostali likovi-sadudin carski dovadžija, sultan murat treći ,kasim janjicar hasan,husref-paša,članovi divana, stražari, čauši, igračice robinje ,čelebija (hećim)...
    -Ovo djelo govori o životu mehmed paše sokolovića i ostalih njegovih podanika.
    Tj. O životu u vrijeme 16. Stoljeća na područijima današnje bosne i hercegovine.

    OdgovoriIzbriši
  4. druga scena je neshvatljiva uopste ne znam sta se desilo u 2. sceni

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. procitaj i znat ces

      Izbriši
    2. Pročitaj i znat ćes,ti da si znala ne bih bila na ovom portalu.hahahha

      Izbriši
    3. Ako vec zelite da komentarisete,tj. da druge krivite,molim vas bez brutalnih gramatickih gresaka :)))

      Izbriši
    4. jel ovo cijela prepricana lektira ?

      Izbriši
  5. ''na podrucju Bosne i Hercegovine'' a dogadjaj se desava u Turskoj za vrijeme Osmanlija

    OdgovoriIzbriši
  6. Treba mi urađena lektira Nevakat-Derviš Sušić,molim vas pomozite mi ako znate,treba mi do ponedjeljka

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Lektira nije ni za sta.Ko ovo objavi nek se ubijee.Čista glupost

      Izbriši
  7. a jojjj braco ima li iko knjigu hari putera da mi je proda za 0,60 KM moze i djabe :P :P hahahahaHAHAHAHAHahahiakdhafheisufhuiehfiehfishfishfuieshfiehsfiseuhfsifhhahahahah hiihhihihihahhahhaddashfff

    OdgovoriIzbriši
  8. moze li mi neko napisati kao mali esej o glavnom liku drame hitno mi treba ....

    OdgovoriIzbriši
  9. moze jedan esej na temu :"A zgarišta i zapuštene oranice nisu ni jedno carstvo učinili srećnim".Ni ja ne kontam :/
    ako može unaprijed hvala :)

    OdgovoriIzbriši
  10. moze li ko ukratko napisati o spletkama na dvoru? :( HITNOOOOO

    OdgovoriIzbriši
  11. Hvala,mnogo ste mi pomogli ! BAr ne moram citati lektiru !!!

    OdgovoriIzbriši
  12. Moze li prepricana lektira veliki vezir-upotpunjeno
    Molim vas hitno je

    OdgovoriIzbriši
  13. Jebem ti lektiru nikako je ne mozes skontati tolko je glupa -.-

    OdgovoriIzbriši
  14. Jebem ti ovu lektiru u kurac dobi 2 jebem ti sve

    OdgovoriIzbriši
  15. Anonimno,al nisam vi30. ožujka 2016. u 12:03

    Previše budala na jednom mjestu.Sve dvojke i jedinice rekao bih.

    OdgovoriIzbriši
  16. Imate na kraju knjige fino prepricano :) Ja sam odatle uzela recenice

    OdgovoriIzbriši
  17. Iskreno, lektira je vrh. Nadam se odličnoj ocjeni, ima gramatičkih, i uopštenih grešaka, ali ako se malo potrudite oko toga na kraju je vrh.

    OdgovoriIzbriši
  18. Treba mi esej na temu " A zgarišta i zapuštene oranice nisu ni jedno carstvo učinili sretnim."

    OdgovoriIzbriši
  19. pozz...ima li neko Veliki Vezir u PDF,ili adresu gdje mogu naci?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Imam ja mogu posalt javi se na instagram @ermin.rs

      Izbriši
  20. Pozdrav svima vama želim koristiti ovaj medij da vam kažem o ovom opipljivom svjedocenju. Zajam sam dobio 1. sijecnja 2021. preko gospode Vldimire Franke, dala mi je zajam od 65,000 eura i bio sam sretan. Ako vam je potreban zajam za vaše najbolje kamate, možete ga dobiti po kamatnoj stopi od 3%. Obratite se njezinoj tvrtki putem e-pošte: vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com

    OdgovoriIzbriši
  21. Pozdrav pozdrav svima vama. Zovem se Marija Magdalena, samohrana sam majka 3 djece, želim podijeliti opipljivo svjedocanstvo o tome kako sam od bogobojazne žene, gospode Vladimire Franke, dobila zajam od 50,000 eura pod 3%. Ako vas zanima dobivanje zajma molimo kontaktirajte ga. Uvjeravam vas da je sigurno, hvala. E-adresa: (vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com

    OdgovoriIzbriši
  22. SVJEDOČANSTVO KAKO SAM DOBIO KREDIT OD 2% KOLATERA. Trebate li kredit? Jeste li u dugovima? Da li želite da pokrenete posao i potreban vam je kapital? Trebate kredit ili financiranje iz bilo kojeg razloga? Ovdje imate pravu lokaciju za svoja rješenja kredita! Preporučujem (kreditne kreditne institucije) svima vama. Nude zajmove svima koji su zainteresovani da dobiju bilo koju vrstu kredita. Pozajmili su mi iznos od 36.000 dolara sa ILI bez kolaterala po stopi od 2%. Nude sve vrste kredita, čak i sa lošim kreditnim rezultatom. Njihove usluge uključuju kredite za obrazovanje, zajam za automobil, zajam za kamione, zajam za refinansiranje, osigurani i neobezbeđeni zajam, lični zajam, zajam za konsolidaciju duga, poslovni zajam, hipotekarni zajam, stambeni zajam, studentski zajam itd. Molimo Vas da nam pišete na Whatsapp broj: +393512640785 ili : +393509313766
    ili :+393512114999. email: loancreditinstitutions00@yahoo.com
    ili email: loancreditinstitutions00@gmail.com
    molim vas, ja sam referent koji uzima moj kredit od njene kompanije.

    OdgovoriIzbriši