Kad su cvetale tikve


Kad su cvetale tikve 
                Dragoslav Mihailović

O piscu


Dragoslav Mihailović rođen je u Ćupriji 17. novembra 1930. godine. Studira u Beogradu na Filozofskom fakultetu na Grupi za jugoslovensku književnost i srpskohrvatski jezik, ali sa dvadeset godina biva hapšen i odveden na Goli otok. Zbog toga tek 1957.godine završava fakultet. Ne uspeva da nađe stalno zaposlenje i često menja posao. Redovan je član SANU, kao i dobitnih mnogih književnih nagrada i priznanja. Njegova dela prevođena su na više jezika. Njegovu prozu karakteriše pripovedanje o opšteljudskim temama posmatranim kroz sudbinu pojednica. Imao je snažan uticaj na generacije mladih srpskih prozista 60-tih godina 20. veka. Trenutno živi u Beogradu.


Kad su cvetale tikve


-Vrasta književnog dela: roman
-Tema: Život i sudbina Ljube Šampiona
-Ideja: Uticaj društva presudan je za formiranje karaktera pojedinca
-Mesto radnje: Dušanovac
-Vreme radnje: za vreme II svetskog rata i nekoliko decenija posle 
-Glavni likovi: Ljuba Šampion

ETAPE RADNJE
1.Uvod:Opis života u Švedskoj
2.Zaplet:Početak treniranja boksa
3.Kulminacija: Odlazak u vojsku
4.Obrt: Samoubistvo Dušice
5.Rasplet:Ubistvo Stoleta



Kratak sadržaj

Ljuba se nalazi u Švedskoj. Živi sa svojom ženom Ingom i njenim sinom kojeg je prihvatio kao svoje dete. Počinje da se priseća svog života u Jugoslaviji. Živeo je na Dušanovcu, u Beogradu zajedno sa svojim ocom, majkom, bratom i sestrom. Kao mali počeo se družiti sa čuvenim Stoletom Apašom koji ga je uvukao u loše društvo. Pošto je u to vreme bilo popularno treniranje boksa i on je odlučio da počne da ga trenira. Kasnije se ispostavilo da ima talenta i postao je prvak.

Jedne večeri dva tipa došla su po njegovog brata i oca. Ljuba se raspitivao kod Starog koji je radio u policiji. On mu je obećao da će nešto saznati i posle nekoliko dana pustili su mu oca. Otac mu se vrato sav bled i činilo se da je veoma ostario. Nije hteo da priča o tome šta se tamo desilo. Brata mu nisu pustili, čak su ga i premestili. Zbog toga je izbila svađa između njega i  Starog, zbog čega je Ljuba napusto klub. Posle nekoliko dana dođe mu i poziv za vojsku na tri godine. U vojsci počne ozbiljno da trenira boks sa komadantom Zorićem i tu postade prvak. Posle jednog meča stiže mu telegram u kome javljaju da mu se sestra obesila. Bila je silovana. Ljuba odmah pretpostavi da je to uradio Stole i naredi svom drugu Dragančetu da ga obaveštava gde se Stole Apaš nalazi. Posle sestrine smrti majka mu upadne u depresiju i posle nekoliko meseci umre. Nedugo posle njene smrti umre mu i otac. Tri meseca pre nego što će izaći iz vojske prekomaduju ga u Niš. Tamo uspe da dobije otpuštenje dan ranije pre svih i zaputi se u Surdulicu gde se nalazi Stole. Ljuba ga sečeka dok je šetao sa nekom devojkom i započne tuču sa njim. Udario ga je tri-četri puta tačno ispod grudi, što je bio smrtonosan udarac. Kada se vratio u Beograd čuo je da je Stole umro. Policija ga je ispitivala, ali ništa nisu mogli da dokažu. A onda, sve mu se smučilo i odlučio je da napusti zemlju. Bio je u Austriji, Francuskoj i na kraju završio u Švedskoj.


Analiza likova

Ljuba Šampion

Od malena je bio okružen nasiljem što je dovelo do toga da ga shvati kao nešto normalno i deo svakodnevnog života. U svakom trenutku znao je šta radi i imao je strpljenja da čeka pravi trenutak. Prilikom ubistva Stoleta nije osetio kajanje, ali se u njemu umesto toga pojavila neka tuga i osećaj samoće. U Švedskoj je osećao nostalgiju za domom i često se u sebi nada da će ga neko iz Jugoslavije pozvati nazad, ali to se nije desilo, zbog čega je samo osećao još veću tugu koju je lečio tako što bi se napio ili seo u auto i došao do Slovenske granice.

Broj komentara: 11:

  1. Nema dovoljno detalja,ali nije lose..

    OdgovoriIzbriši
  2. dobio sam 3 iz srpskog

    OdgovoriIzbriši
  3. Moze li i karakterizacija drugih likova osim glavnog? Nas profesor trazi i sporedne.

    OdgovoriIzbriši
  4. Pozdrav pozdrav svima vama. Zovem se Marija Magdalena, samohrana sam majka 3 djece, želim podijeliti opipljivo svjedocanstvo o tome kako sam od bogobojazne žene, gospode Vladimire Franke, dobila zajam od 50,000 eura pod 3%. Ako vas zanima dobivanje zajma molimo kontaktirajte ga. Uvjeravam vas da je sigurno, hvala. E-adresa: (vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com

    OdgovoriIzbriši